2012/02/14

En İyi Ücretsiz Hostingler

En İyi Ücretsiz Hostingler:
Webmasterların bir kısmı yapmış oldukları kodlama ve tasarım çalışmalarını test etmek amacı ile ücretsiz hostingleri kullanırlar. Özellikle öğrenci olan ve web tasarımına henüz başlayanlar ise çalışmaları için ücretsiz web hostingleri tercih ederler ya da sponsor hosting arayışına girerler.

Ne yazık ki ülkemizde kaliteli hizmet veren hosting firmaları genellikle web sitelerine sponsor olmayı tercih etmiyorlar. Sponsorlar, genellikle bir reseller (Bayi) hosting sahibi olan kişiler arasından çıkıyor. Bu kişiler de Google'da biraz daha üst sıralara çıkmak ya da kendi sitelerinin reklamlarını yaptırmak için sponsor olunan site sahibine çeşitli yaptırımlar uyguluyorlar.

Tabi bu şartları kabul etmek ya da etmemek site sahibinin kararına kalıyor. Ancak onun kararına bırakılmayan bazı noktalar da söz konusu olabiliyor.

Örneğin bir sponsor, webmasterın aylarca üzerinde çalışarak hazırladığı siteyi çalabiliyor. Diğer bir olumsuz durum ise sponsor firmanın ödemelerini ana sağlayıcıya yapmaması sebebi ile hesabı kapanıyor ve sitelere erişim kesiliyor. Bu ve buna benzer durumlarda webmaster hak da talep edemiyor.

Benzer problemlerin yaşanmaması için bu makalemizde size ücretsiz hosting sağlayan, test ettiğimiz ve kaliteli olduğuna inandığımız yabancı firmaları tanıtacağız. Ne yazık ki ülkemizde ücretsiz olarak hosting sağlayan firma bulunmadığı için Türk firmalarına bu makalemizde yer veremeyeceğiz.

Şunu da önemle vurgulamamız gerekir ki  biz tavsiye etmiş olsak bile Ücretsiz Hostinglere asla güvenmeyeniz ve mutlaka belirlediğiniz aralıklarla yedek alınız. Aksi halde servisleri hiç beklemediğiniz bir anda kapatmaları durumunda sitenizi kaybedebilirsiniz ya da veri kaybı yaşayabilirsiniz.

Aslına bakarsanız bunu sadece ücretsiz hostingler için de düşünmeyiniz. Ücretli olarak almış olduğunuz hostinglerde de buna benzer sorunlar meydana gelebilir. Harddisk yanması, sunucu değişimi gibi sebeplerle siteniz zarar görebilir. Firmanız devamlı olarak yedek aldığını söylese bile siz de muhakkak kendi yedeğinizi alınız. 

Ücretsiz Hosting Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?:
Aslında bakarsanız açıklayacak olduğumuz bir çok madde aynı zamanda ücretli olarak hosting alırken de dikkat etmeniz gereken noktalar ancak sonuç itibari ile almış olduğunuz hizmetin ücretsiz olarak sunulması sebebi ile ücretsiz (free) hostinglerde dikkat edilmesi gereken birkaç ilave nokta daha var. Makalemizin bu bölümünde ücretsiz hosting seçiminde dikkat etmeniz gereken noktaları açıklamaya çalışacağız.

Dikkat Edilecek Temel Noktalar:
Reklamsız:
Bir ziyaretçiyi en çok rahatsız eden sitede bulunan reklamlardır. Ücretsiz (Free) Hostinglerin en büyük dezavantajı barındırdıkları sitelere reklam yerleştirmeleridir. Bu reklamlar büyük veya küçük bannerlar ya da text linkler olabilir. Bu reklamlar ziyaretçilerinizi rahatsız edecek boyutta ya da içerikte olabilir. Ayrıca sitenizin açılma hızını da etkiler. Daha da kötüsü tasarımınızda kaymalara yol açarak site görüntüsünün bozulmasına sebep olabilir. Bu sebepler nedeni ile ücretsiz (Free) Hosting seçerken reklam yayınlanmamasına mutlaka özen gösteriniz.

Ücretsiz Destek:
Sitenizi kurarken ve yayını esnasında zaman zaman desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle bir durumda e-posta vasıtası ile veya destek paneli sistemleri ile firmadan yardım almaya gerçekten ihtiyaç duyabilirsiniz. Hosting hizmetini ücretli dahi alınca destek alınamaması mümkün olabiliyor ancak ücretsiz olmasına rağmen dakikalarla ifade edilebilecek zaman dilimi içerisinde destek sunan ücretsiz barındırma hizmeti veren firmalar da mevcut.

Yeterli Alan ve Trafik:
Sitenizin yayınlanması için mutlaka belirli bir alan ve trafiğe ihtiyacınız olacak. Sitenizin hem bugün hem de büyüme hızına göre ilerleyen zamanda ihtiyaç duyacağı alan ve trafiği karşılayacak bir ücretsiz hosting seçmelisiniz.

Yüksek Uptime Oranı:
Uptime, sitenizin ulaşılabilirliğini ifade eden bir kavramdır. %99.9 oldukça iyi bir orandır ancak genellikle %99 ve üzeri yeterlidir. Bu oranın yüksek olması avantaj sağlayacağı gibi daha düşük olması sizin Google gibi arama motorlarındaki yerinizi olumsuz olarak etkileyebilir. Ayrıca düzenli olarak sitenizi ziyaret eden bir ziyaretçiniz sık sık sitenizin kapalı durumda olmasından hoşlanmayacaktır.

Sunucu İşletim Sistemi:
Sunucu işletim sistemleri temelde Linux ve Windows olmak üzere iki gruba ayrılır. Eğer asp dilinde bir site yayınlayacaksanız sunucularında Windows işletim sisteminin kurulu olduğu bir barındırma firması bulmalısınız. php ve html dilinde kodlanmış web siteleri için her iki sunucunun da uygun olmasına karşın verim açısından Linux serverlar tercih edilmelidir. Bugün dünyada en çok ziyaret edilen Facebook, Youtube gibi siteler Linux sunucular üzerinden yayınlanmaktadır. Sizin ziyaret ettiğiniz birçok site de emin olabilirsiniz ki Linux sunucular üzerinden yayın yapmaktadır Sadece asp dili ile yayınlanacak internet siteleri için Windows sunucuları tercih etmenizi tavsiye ederiz.


Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Önemli Noktalar:
Ping Süresi:
Ping, bir servera ya da bilgisayara 32 byte büyüklüğünde veri gönderilmesi ve bu verinin tekrar geri dönmesi işlemidir.

Ping hakkında detaylı bilgi almak için Tıklayınız.

Ping sitenizin hızlı olarak görüntülenmesi açısından önem taşıyan bir faktördür. Server ziyaretçilerinize ne kadar yakınsa siteniz o kadar hızlı olarak görüntülenir. Türkçe içerikli bir internet siteniz varsa ziyaretçilerinizin büyük çoğunluğu da Türkiye üzerinden gelecektir. Yani ziyaretçilerinizin büyük çoğunluğu Türkiye'de yaşıyordur. Bu sebeple Türkiye'de bulunan bir server sitenizin hızlı açılması açısından önem taşır. Ücretsiz Hosting sağlayan yabancı firmaların sunucuları yurtdışında bulunur. Bu durumda ise sunucunun bulunduğu ülkenin Türkiye'ye yakın olması avantaj sağlar.

Gelişmiş Kontrol Paneli:
Gelişmiş bir kontrol paneli siteniz hakkında daha detaylı bilgi almanızı ve arzuladığınız işlemleri daha kolay yapabilmenizi sağlayacaktır. Ücretsiz hosting sağlayan firmalar kullanıcılarına genellikle kendi panellerini, Vista panel veya nadiren CPanel sağlamaktadır.

Hosting yönetim paneli konusunda bir önemli nokta daha söz konusu. O da sistem yöneticilerinin size hangi izinleri verdiği. Örneğin bir ücretsiz hosting sağlayıcısı kullanmanız için size oldukça duyulmuş, güvenilir bir panel sunabilir ancak yedekleme, e-posta hesabı oluşturma gibi izinleri tanımazsa kullanmakta olduğunuz panelin kalitesi önemini kaybeder.

Dosya Boyutu Limiti:
Ücretsiz olarak hosting sağlayan birçok firma barındırılacak olan dosyanın boyutu için bir limit belirlemiştir ve bu limitin üzerinde dosya barındırılmasına izin vermez. Kimi firmalar 100KB gibi oldukça düşük bir limit verirken kimi firmalar barındırılacak dosya boyutu için herhangi bir sınır koymazlar. Bu sebeple ihtiyaçlarınızı karşılayacak limiti sağlayan ücretsiz bir hosting bulmalısınız.


FTP Kullanım İzni:
Özellikle Wordpress, Joomla gibi içerik yönetim sistemi ya da MyBB, phpBB gibi forumları kurarken ihtiyacınız olacak bir özelliktir ve sunucunun FTP bağlantısına izin vermesi gerekmektedir. Dosyaları hızlı bir şekilde upload etmenizi sağlar. Kimi FTP programları servera eş zamanlı olarak çok sayıda dosya gönderimi yapmanıza olanak tanır. Tabi eğer hosting sağlayıcısı tarafından buna izin verilmişse. Birçok ücretsiz sağlayıcı FTP bağlantısına izin vermektedir ancak genellikle eş zamanlı olarak sadece tek dosya gönderimini kabul etmektedirler. Bu da daha yavaş bir yükleme imkanı sunar.

Sayfaların Hızlı Açılması:
Sayfaların hızlı açılması ziyaretçilerinizin ekran karşısında bekleyerek sıkılmaksızın sayfalarınız arasında gezmesine olanak tanır. Eğer sayfalarınız yavaş açılıyorsa ziyaretçileriniz sitenizde uzun süre kalmak istemeyecektir. Bu yüzden hız önemli bir faktördür. Sayfa açılma hızına etki eden çok sayıda sebep vardır. Sayfaların düzgün kodlanması, ping süresi, sayfada bulunan resim boyutları etki eden faktörlerden sadece birkaçıdır. Bunlara ilave olarak server ve hat kapasitesi de sayfa açılma süresine etki eder.

DNS Desteği:
DNS, Domain Name Server kelimelerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe karşılığı Alanadı Sistemi'dir. Artık hemen her ücretsiz hosting sağlayıcısı DNS desteği sağlamaktadır. Böylelikle sahip olduğunuz bir alanadında ücretsiz hostinginizi kullanabilirsiniz ve bu sırada ziyaretçileriniz sizin ücretsiz hosting kullandığınızı anlayamazlar. Örnek dns adresi olarak;
ns1.0fees.net - ns2.0fees.net adreslerini söyleyebiliriz.

Dosya Uzantı İzinleri:
Ücretsiz hosting sağlayıcılarının ne yazık ki büyük bir bölümü sunucularında tüm dosya türlerine izin vermemektedirler. Bunun en büyük sebebi korsan yayınların sunucularında barındırılmasına engel olmaktır. Bu sebeple mp3, avi, rar, zip gibi dosya uzantılarını sunucuda barındıramayabilirsiniz.

MySQL:
Joomla, Wordpress gibi bir içerik yönetim sistemi veya bir forum ya da database kullanacak olan bir script ile sitenizi kurmak isterseniz mutlak surette MySQL ihtiyacı duyacaksınız. Aksi taktirde bu tür siteleri kuramazsınız. Ücretli veya ücretsiz fark etmeksizin tüm web hosting sağlayıcılarında MySQL verme durumu sitelerinde ifade edilmektedir.

E-Posta Hesabı:
Eğer ücretsiz bir hosting kullanarak kurumsal bir site yayınlamaya çalışıyorsanız alanadınızın uzantısına sahip bir e-posta adresine de ihtiyacınız olacaktır. Aksi taktirde hala ücretsiz bir e-posta adresi kullanıyorsanız bu sizin kurumsal kimliğinize uygun düşmeyecektir. Genellikle ücretsiz hosting sağlayıcıları gerçek anlamda e-posta hizmeti vermez. Sadece outlook ve benzeri programlar ile birlikte kullanabileceğiniz tek bir adres verirler ve ilk kısmı (@ öncesi) ne olursa olsun gelen tüm mailler bu adreste toplanır. Diğer bir kötü yanı ise bu mail hizmetini e-posta gönderiminde kullanamamanızdır. Ancak araştırdığınızda ücretsiz olarak gerçek anlamda e-posta hizmeti sağlayan ücretsiz hostingler olduğunu göreceksiniz.

SPAM:
Hiçbir servis sağlayıcı sunucularından spam gönderimine izin vermez. Aksi taktirde IP adresleri blacklist'e alınır ve kendi sunucuları üzerinden gönderilen tüm e-postalar içeriği ne olursa olsun SPAM olarak işaretlenir. SPAM yapan kişi eğer sizseniz öncelikli olarak hizmetiniz kesilir. Ardından firmanın muhtemel yapacağı ise sizin alanadınızı rapor etmek olacaktır. Böylelikle alanadınızın blacklist'e girme ihtimali doğacak ve gönderdiğiniz e-postalarınızın içeriği ne olursa olsun tamamı SPAM olarak algılanacaktır.

SPAM gönderimini engellemek için sağlayıcılar tarafından belirli bir zaman dilimi içerisindeki gönderim limiti belirlenir. Böylelikle firmalar kendilerini korumuş olurlar. Sizin siteniz ise bu limite geldiğinizde sistem tarafından doğrudan kapatılabilir. Sitenizin yedeklerini size gönderme kararı ise sadece sağlayıcıya aittir.

php Send Mail Fonksiyonu:
Uzun zamandır web tasarımı ile ilgileniyor olsanız bile bu ifadeyi ilk kez duyuyor olabilirsiniz. php dilinde kodlanmış bir script yani yazılım üzerinden e-posta gönderimi yapmaya çalışıyorsanız ücretsiz hosting sağlayıcınız tarafından bu fonksiyonun aktif hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yazılım üzerinden e-posta gönderemezsiniz. Birçok sağlayıcı bu özelliği de ne yazık ki kötü niyetli kullanımlara karşı kapatmak mecburiyetinde kalmıştır.

Online Site Tasarım Aracı (Site Builder):
Online site tasarım araçları ile hiçbir kodlama bilgisi ya da program gerekmeksizin sitenizi tasarlayabilirsiniz. Sadece ekran üzerinden hazır gelen tasarımlardan birini seçmeniz ve yazı ya da resimleri istediğiniz gibi düzenlemeniz yeterlidir. Kullanımı son derece basit olan bu online paneller vasıtası ile sitenizi birkaç tıklama ile oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz. Bu özellik her ücretsiz hosting sağlayıcısında bulunmamakla birlikte çok sayıda sağlayıcı kullanıcılarının hizmetine sunmaktadır.

Script Kütüphaneleri:
Eğer bir forum ya da Wordpress, Joomla, Drupal gibi bir içerik yönetim sistemine sahip yazılım ile sitenizi meydana getirmek istiyorsanız ama kurulumun nasıl yapılacağı konusunda bilgi sahibi değilseniz Script Kütüphaneleri imdadınıza yetişiyor. Linux sunucularda genellikle Fantastico, Windows sunucularda ise Application Vault kurulur. Genellikle ücretsiz hosting sağlayıcıları bu tür imkanlar kullanıcılarına tanımaktadırlar.

Byet Host: www.byethost.com





Byet Host tarafından sağlanan ücretsiz hosting hizmeti için yapmış olduğumuz değerlendirme aşağıdaki gibidir. Herhangi bir soru ya da probleminiz olduğunda bizimle iletişim kurmanızdan memnuniyet duyarız.

Değerlendirme:

 Alan: 5500 MB
 Trafik: 200 GB/Ay
 Add-on Domain: 50 adet
 Parked Domain: 50 adet
 Sub Domain: 50 adet
 MySQL Adeti: 50 adet
 MySQL Alanı: 50MB (Toplam)
 PHP Versiyonu: 5.2.13
 MySQL Versiyonu: 5.1.45
 PhpMyAdmin: 
 Teknik Destek: 
 DNS Desteği: 
 FTP: 
 Kontrol Paneli: Vista Panel
 Sayfalarda Reklam: 
 Dosya Uzantı İzinleri: Tüm Dosyalar
 Dosya Boyutu Limiti: FTP üzerinden 4MB - php üzerinden 1.5MB
 Site Builder: 
 Uptime: %99.90
 İşletim Sistemi: Linux
 E-Posta: 
 Pop Mail: 
 Webmail: 
 php Send Mail: 
 Şifre Korumalı Dizin: 
 Script Kütüphanesi: 
 İstatistik Servisi: 
 Firma Kuruluşu: 2005
 Lokasyon: Amerika
 Ortalama Ping: 166ms
 Safe Mode: Off
 Notlar:
FTP üzerinden çoklu gönderime izin vermemektedir.

Sitenizin açık kalması için her ay en az 5 kişi ziyaret etmek mecburiyetindedir.

mp3, avi gibi medya dosyaları için yükleme limiti 1MB'tır.

E-postalarda catch-all özelliği vardır. Yani e-posta hesaplarınız için oluşturduğunuz ön isim her ne olursa olsun gönderilen her e-posta size ulaşır ancak siz herhangi bir e-posta gönderimi yapamazsınız. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

ree Web Hosting Area: www.freewebhostingarea.com




Free Web Hosting Area tarafından sağlanan ücretsiz hosting hizmeti için yapmış olduğumuz değerlendirme aşağıdaki gibidir. Herhangi bir soru ya da probleminiz olduğunda bizimle iletişim kurmanızdan memnuniyet duyarız.

Değerlendirme:

 Alan: 1500 MB
 Trafik: 1000 TB/Ay
 Add-on Domain: 
 Parked Domain: 
 Sub Domain: 
 MySQL Adeti: 3 adet
 MySQL Alanı: Limitsiz
 PHP Versiyonu: 5.2.13
 MySQL Versiyonu: 5.1.46
 PhpMyAdmin: 
 Teknik Destek: 
 DNS Desteği: 
 FTP: 
 Kontrol Paneli: Özel Panel
 Sayfalarda Reklam: 
 Dosya Uzantı İzinleri: Tüm Dosyalar
 Dosya Boyutu Limiti: 12MB
 Site Builder: 
 Uptime: %99.90
 İşletim Sistemi: Linux
 E-Posta: 
 Pop Mail: 
 Webmail: 
 php Send Mail: 
 Şifre Korumalı Dizin: 
 Script Kütüphanesi: 
 İstatistik Servisi: 
 Firma Kuruluşu: 2005
 Lokasyon: Amerika veya Almanya
 Ortalama Ping: Amerika: 187ms / Almanya: 72ms
 Safe Mode: Off
 Webkrib: www.webkrib.com




Webkrib tarafından sağlanan ücretsiz hosting hizmeti için yapmış olduğumuz değerlendirme aşağıdaki gibidir. Herhangi bir soru ya da probleminiz olduğunda bizimle iletişim kurmanızdan memnuniyet duyarız.

Değerlendirme:

 Alan: 500 MB
 Trafik: 5 GB/Ay
 Add-on Domain: 1 adet
 Parked Domain: 1 adet
 Sub Domain: 3 adet
 MySQL Adeti: 3 adet
 MySQL Alanı: Limitsiz
 PHP Versiyonu: 5.2.13
 MySQL Versiyonu: 5.0.90
 PhpMyAdmin: 
 Teknik Destek: 
 DNS Desteği: 
 FTP: 3 hesap
 Kontrol Paneli: CPanel
 Sayfalarda Reklam: 
 Dosya Uzantı İzinleri: Tüm Dosyalar
 Dosya Boyutu Limiti: Limitsiz
 Site Builder: 
 Uptime: %99.55
 İşletim Sistemi: Linux
 E-Posta: 6 adet
 Pop Mail: 
 Webmail: 
 php Send Mail: 
 Şifre Korumalı Dizin: 
 Script Kütüphanesi: Fantastico
 İstatistik Servisi: 
 Firma Kuruluşu: 2003
 Lokasyon: Amerika
 Ortalama Ping: 176ms
 Safe Mode: Off
 Notlar:





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder