Bilgisayar virüsleri nelerdir?
Virüs, isteğiniz dışında bilgisayarınıza giren ve başınızı derde sokan küçük yazılımları tanımlamak için kullanılan bir terim. Sadece basit muziplikler yapması için yazılmış virüsler de var, bütün verilerinizi silen ya da mâli bilgilerinizi çalarak sizi iflas ettirecek virüsler de…
Teknoloji konusunda çok bilgili olmayanlar için zararlı yazılımlar kafa karıştırıcı görülebilir. Ancak çalışma mantıklarını anlamak onlardan korunmak için iyi bir başlangıç olabilir.
Zararlı yazılımlar
Virüsler yani zararlı yazılımlar kendi aralarında farklılık gösteriyor. Bilgisayarınız için zararlı yazılımları klasik virüsler, trojanlar, kurtçuklar, adware ve spyware’ler olarak sıralamak mümkün.
Klasik virüsler
Klasik virüs terimi 1983 yılında ortaya atıldı. Klasik virüsler, var olan bilgisayar kodlarını bilgisayarınıza yazan zararlı yazılımlar. Çok zararlı oldukları söylenemez, çünkü var olan kod üzerinden mutasyona uğrayarak ortaya çıkarlar.
Trojanlar
Trojanlar veya “truva atı” diye tanımlanan yazılımlar sisteminize dışarıdan dahil olur. Bu zararlı yazılımlar, örneğin e-postanızdan indirdiğiniz bir dosya vasıtasıyla yani bir anlamda sizin yardımınızla bilgisayarınıza sızar ve çalışmaya başlarlar. Sonra size hissettirmeden şifrelerinizi, kişisel sırlarınızı ya da kredi kartı bilgilerinizi kötü niyetli kişilere iletirler.
Kurtçuklar
İnternet kurtçukları ise trojanların aksine isteğiniz dışında sisteminize girer. Robotik bir şekilde e-postanızdan sıçrarlar ve izin istemeksizin birçok kopya üretirler. Çoğalmak için kullanıcının iznine ihtiyaç duymadıkları için inanılmaz bir hızla yayılırlar. Scalper, SoBig ve Swen bu türün ünlü üyeleri arasında gösterilebilir.
Adware ve spyware
Adware ve spyware’ler, yukarıda bahsedilen türlerin akrabasıdır. Bu programlar, bilgisayarınıza girdikten sonra pusuya yatar. İnternet alışkanlıklarınızı takip eder veya buna uygun olan reklamları önünüze çıkarır ya da sahiplerine size dair bilgi gönderirler.
Bazı adware ve spyware’ler öyle gelişmiştir ki sizin sabit diskinizi kullanarak pornografik içerik depolar, yayar ve hatta reklam yapabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder