2012/01/30

Ethernet Kartının Montajı ve Tanıtılması


Ethernet Kartının Montajı ve Tanıtılması
Ethernet kartının montajının, herhangi bir karttan montajından farkı yoktur. Montajın yapımını işlem basamakları halinde verecek olur isek; 
  1. Öncelikle kartın uygun jumper ayarları yapılmalıdır (Kart jumperlı ise). Sistemde dahili modem benzeri bir aygıt bulunuyorsa, kartın IRQ (kesme) ve I / O base adresleri ayarlanmalıdır. Bazı Ethernet kartlarında mevcut, kablo mesafesini ayarlanması için             gerekli jumper bulunabilmektedir. Kablo mesafesi ayarlanır.
  2. Kartın uygun yere takılması için; Bilgisayar kapatılır, elektrik kablosu fişten çekilir. ( Bilgisayar içinde bulunan parçaların zarar görme riskini ortadan kaldırmak için ) bilgisayar kasası açılır. Kullanılmayan  ve Ethernet kartına uygun bir yuva bulunur (16      bitlikler iki, 8  bitlikler  tek bölümlü bağlantı yerine sahiptir. 8 bitlik kart 16 bitlik yuvaya takılırsa sorun  çıkmaz ama 16 bitlik yuva bu şekilde boşa harcanmamalıdır. Uygun yuva bulunduğunda, kasa üzerindeki metal koruma bantları çıkarılır. Ethernet kartı yuvaya yerleştirilir.
  3. Vidaların takılmasıdır için; Metal koruma  bandıyla sökülen vidalar kullanılarak Ethernet kartı iyice  sağlamlaştırılır. Bilgisayar kasasını son bir kontrolden sonra kapatarak yerine yerleştirin.

Ethernet Kartlarının MS Windows 98 Ortamında Kurulumu

Ethernet kartının kurulumu, herhangi bir kartın kurulumundan farksızdır. Ethernet kartının önceki bölümlerde anlatılan gerekli bağlantıları yapıldıktan sonra, şimdi yapılması gereken kartın bilgisayar ve ağ tarafından tanınması, kullanılması için gerekli olan sürücü dosyalarının  yüklenmesidir. İlk olarak bilgisayar açılır. Şayet takılan  Ethernet kartının tak ve çalıştır özelliği var ise Windows 98 işletim sistemi kartı otomatik olarak tanıyacak, gerekli işlemleri yapacak ve kullanıcıdan sürücü dosyalarını yerini göstermesini  isteyecektir.
Kullanıcının, gerekli sürücü dosyalarının bulunduğu CD veya disket sürücü ile bilgisayara yön vermesi yeterli olacaktır. Bilgisayar gösterilen sürücüden gerekli dosyaları yükleyecek ve bu kartı tanıyacaktır. Şayet bulamaz ise kullanıcıdan istenilen dosyanın bulunduğu yerin gösterilmesi istenecektir. Kullanıcı istenen dosyanın yerini doğru olarak gösterdiğinde, sürücüler bilgisayar yüklenmeye başlanacaktır.
 Kartın gerekli sürücü dosyaları, bilgisayara yüklenmesi işlemi ile takılan Ethernet kartı bilgisayar tarafından tanınacaktır. Sürücü dosyalarının yüklenmesi ile kart bilgisayara tanıtıldıktan sonra  bilgisayar yeniden başlatılmalıdır. Artık bilgisayarımızda Ethernet kartı ile yapabileceğimiz işlemleri yapabiliriz. 
Şayet Ethernet kartının tak ve kullan özelliği yok ise takılan Ethernet kartı, bilgisayar tarafından ilk kısımda anlattığımız gibi otomatik olarak tanımayacaktır. Böyle bir durumda takılan Ethernet kartını, bilgisayara kullanıcının tanıtması gerekecektir. İlk olarak ‘Bilgisayarım’ altında, gerekli donanım ayarlarını yapıldığı ‘Denetim Masası’ seçilir.  Karşımıza çıkan Denetim Masası penceresinden ‘Yeni Donanım Ekle’ seçeneği seçilir.
   
 Yeni Donanım Ekle seçeneği seçildiğinde ekrana aşağıdaki ‘Yeni Donanım Ekleme Sihirbazı’ gelecektir. Burada ileri seçeneği seçilerek bir sonraki aşamaya geçilir. Bir sonraki aşamada İlleri seçeneği seçildiğinde Yeni Donanım Ekleme Sihirbazı adlı pencere ile kullanıcının karşısına iki seçenek çıkmaktadır. Buradan ikinci seçenek olan “Hayır, donanımı listeden seçmek istiyorum” seçeneği seçilir ve ileri seçeneği seçilir. Daha sonra kullanıcı karşısına çıkan pencereden ses kartlarının bulunduğu donanım türlerinden seçilerek ileri seçilir. 
Daha sonra karşımıza çıkan pencerede kullandığımız donanım türü istenecektir. Buradan Ethernet kartları ağ ile ilgili olduğundan tür olarak ‘Ağ Bağdaştırıcıları’ seçilir. 
Türü ağ bağdaştırıcı olarak seçilen Ethernet kartının modeli ‘Aygıt Seç’ penceresinden bulunur. Tamam seçeneği seçilir. 
Ya da ‘Disketi Var’ seçeneği ile dosyanın yeri bilgisayar manual gösterilerek sürücü dosyalarının yüklenmesi sağlanır. 
Bir sonraki basamakta işlem sonlandırılır. Böylece kullanılan  Ethernet kartının Windows 98 altında tanıtılarak çalışması sağlanmış olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder