2012/01/30

BİLGİSAYAR KASALARI


BİLGİSAYAR KASALARI 

Hazırlayan: Ferhat NALBANT
Kasa; Bilgisayara baktığınız zaman gördüğünüz metal ve plastik karışımı bir kutudur.
Çoğu insan bu parçanın önemsiz olduğunu düşünür ama gerçekte çok önemlidir ve bir kabuk gibi bilgisayarı dış etkenlerden korur. Kasa bilgisayarın geri kalan parçalarını destekler. Örneğin genişleme kartları anakartın üzerine takılır fakat anakartı ve sürücüleri tutan şey kasadır.Kasa bilgisayarın soğutma sistemindeki hayati parçadır. İçi temiz olan ve yeterince boşluğa sahip bir kasa, havanın sistem içerisinde dolaşmasına yardımcı olur.
Bununla beraber iyi bir kasa dizaynı işlemci gibi ısınan parçaların üzerine hava ulaştırılmasına da yardımcı olur. Bir kasa alırken genişleyebilir olmasına özen gösterin zira yeni bir sürücü aldığınızda takabilmek için boş slota ihtiyaç duyarsınız.
Aynı zamanda kasanın güzel görünmesine de dikkat edin çünkü kasa sizin ve diğer kişilerin her gün gördüğü bir parçadır ve çirkin bir kasa şirin bir ofis için göz zevkini bozan bir nesne olabilir.

KASA BiÇiM VE BOYUTLARI

İki farklı kasa biçimi vardır bunlar tower ve desktop'dur. Tower kasa daha çok bilinen ve enine göre boyu daha uzun olan kasa türüdür. Desktop ise tower'a göre düz ve enine uzun olan bir kasa çeşididir.
Tower kasaya desktop kasadan daha fazla sürücü takılabilir.Desktop kasa ise monitör üzerine koyulduğu için yerden kazanmanızı sağlar.
Tower kasalar büyüklük bakımından üçe ayrılırlar. Full-tower olarak isimlendirilen kasa en büyükleridir ve iki veya üç fit yüksekliğindedir. Üzerine birçok sürücü takılabilir bu yüzden de güçlü bir güç kaynağı bulunur. Bu boyuttaki kasalarda genişleme sorunu yaşanmaz boyutu büyük olduğu için çok iyi derecede soğutma yapılabilir. Boyut bakımdan ikinci büyük kasa mid-tower kasadır.Mid-tower bir çok yönden full-tower'a benzer ama daha kısadır.
Mini-tower olarak isimlendirilen kasa ise en popüler olanıdır. 1.5-2 fit yüksekliğindedir ve desktop kasadan daha geniştir.Boyutundan dolayı da masa üzerinde daha az yer kaplar.
Desktop kasaların en önemli avantajları ise yerden kazanmak için yapılmış dizaynlarıdır. Bu tip kasaların soğutması çok iyi değildir ve sürücüler genelde dikey biçimde monte edilirler bu da bir sürücü için iyi bir yerleştirme şekli değildir.
DESKTOP
MINITOWER
FULLTOWER
ATX
MIDTOWER
ATX
TOWER
ATX

FORM FAKTÖR

Kasalar; içine monte edilen ana kartların form faktörlerine göre dizayn edilirler. Kasanın arkasında bulunan slotlar kasanın pozisyonuna göre değişirken güç kaynağı gibi diğer faktörler de farklı olabilir.
Bilinen iki ana faktör Baby AT ve ATX dir. Baby AT en fazla bilinen faktördür. Bu model IBM AT dizaynından sonra tasarlanmıştır fakat IBM AT den daha küçüktür.Baby AT, AT dizayn bir anakarta ve güç kaynağına, ATX kasa ise bir ATX anakarta ihtiyaç duyar.Bu yüzden kasa alırken anakartınızla uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.
ATX, Baby AT ye göre daha yeni bir dizayndır ve ilk olarak Intel bu tarz tasarımı kullanmıştır.ATX kasaların üzerinde bulunan delikler ATX anakartla odaklanacak şekilde ve güç kaynağı da özel bir sistemle yazılım kontrollü olarak tasarlanmıştır. Bununla birlikte diğer özellikleri bu kasa türünü daha popüler ve daha pahalı bir hale getirmiştir.

KASA ÖZELLİKLERİ

Bütün kasalarda güç anahtarı ve reset butonu bulunur. Güç anahtarları başta push buton ve çift konumlu anahtar olmak üzere değişik şekillerde üretilirler.
Kasaların birçoğunun üzerinde turbo düğmesi bulunur. Bu buton günümüzde kullanılmamaktadır ve yeni makinelerde de bulunmaz. Çoğu insan bu düğmeye basınca bilgisayarın çok hızlı bir moda gireceğini zanneder. Gerçekte bu görüşün tam tersi doğrudur. Bu düğme eski programların çok hızlı çalışmasını önlemek için sistemi yavaşlatır. Bu özellik yeni sistemlerde bulunmamaktadır çünkü çoğu yazılım sistemin hızını belirleyerek o hıza göre çalışmaktadır.
Bazı kasalarda da keylock adı verilen bir kilit bulunur. Bu özellik basit olarak klavyeyi kilitleyerek diğer kullanıcıların klavyeyi kullanmasını önleyen bir güvenlik özelliğidir ama çoğu insan bu özelliği kullanmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder