2013/01/30

PIC16F84 Özellikleri ve Pin Bağlantıları


pic 16f84CMOS teknolojisi ile üretilmiş olan PIC16F84 çok az enerji harcar. Flash belleğe sahip olması nedeniyle clock girişine uygulanan sinyal kesildiğinde registerleri içerisindeki veri aynen kalır. Clock sinyali tekrar verildiğinde PIC içerisindeki program kaldığı yerden itibaren çalışmaya başlar. RA0-RA3 pinleri ve RB0-RB7 pinleri l/O portlarıdır. Bu portlardan girilen dijital sinyaller vasıtasıyla PIC içerisinde çalışan programa veri girilmiş olur. Program verileri değerlendirerek portları kullanmak suretiyle dış ortama dijital sinyaller gönderir. Dış ortama gönderilen bu sinyallerin akımı yeterli olmadığı durumda yükselteç devreleri (röle, transistor v.s) ile yükseltilerek kumanda edilecek cihaza uygulanır. Portların maksimum sink ve source akımları aşağıda verilmiştir. Bu akımlar genellikle bir LED sürmek için yeterli olduğundan, bu kitapta verilen uygulama devrelerinde herhangi bir yükseltme işlemi yapılmamıştır.
l/O pini
Sink akımı            25 mA
Source akımı      20 mA
Sink akımı, gerilim kaynağından çıkış portuna doğru akan akıma, source akımı ise l/O pininden GND’ye doğru akan akıma denir.
PIC16F84′ün çektiği akım, besleme gerilimine, clock girişine uygulanan sinyalin frekansına ve l/O pinlerindeki yüke bağlı olarak değişir. Tipik olarak 4 MHz’lik clock frekansında çektiği akım 2 mA’ kadardır. Bu akım uyuma modunda (Sleep mode) yaklaşık olarak 40 uA’ e düşer. Bilindiği gibi CMOS entegrelerdeki giriş uçları muhakkak bir yere bağlanır. Bu nedenle kullanılmayan tüm girişler besleme geriliminin +5V luk ucuna bağlanmalıdır.
PIC16C84 ve PIC16F84 özellikleri tamamen aynı olan PlC’Ierdir. Her ikisi de EEPROM belleğe sahip olmalarına rağmen Microchip ilk ürettiği EEPROM bellekli PlC’Ieri “C” harfi (C harfi CMOS’dan gelmektedir.) ile tanımlarken, son zamanlarda ürettiği EEPROM bellekli PlC’Ieri “F” harfi (FLASH) ile ‘tanımlamaktadır. Bizim bu kitapta örneklerini verdiğimiz programlar için her iki PIC de kullanılabilir. PIC16F84A ile PIC16F84 arasında da herhangi bir fark yoktur. PIC’i tanımlayan bu harf ve rakamlardan sonra yazılan 10/P, 04/P clock girişine uygulanacak- maksimum frekansı belirtir. Örneğin 10 MHz’e kadar frekanslarda PIC16F84-10/P kullanılırken, 4 MHz’e kadar frekanslarda PIC16F84-04/P kullanılabilir.
PIC 16F84 Besleme Gerilimi:
PİC’in besleme gerilimi 5 ve 14 numaralı pinlerden uygulanır. 14 numaralı Vdd ucu +5 V’a, 5 numaralı Vss ucu da toprağa bağlanır. PlC’e ilk defa enerji verildiği anda meydana gelebilecek gerilim dalgalanmaları nedeniyle istenmeyen arızaları önlemek amacıyla Vdd ile Vss arasına 0.1 uf lık bir dekuplaj kondansatörü bağlamak gerekir. PİC’Ier CMOS teknolojisi ile üretildiklerinden çok geniş besleme gerilimi aralığında (2 ~ 6 V) çalışmalarına rağmen 5 V luk gerilim deneyler için ideal bir değerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder