Bileşenleri PCB‘ye tutturmak için, bileşenlerin bacakları İletken Desenine lehimlenir. Çoğu basit PCB’de (Tek-taraflı kartlarda), bileşenler kartın bir yüzüne, İletken Deseni diğer yüzüne yerleştirilir. Bileşen bacaklarının kartın içine girmesi için PCB’de delikler olması zorunludur. Bu nedenle bacaklar, bileşenlerin yerleştirildiği tarafın aksi tarafından PCB’ye lehimlenir. Bu yüzden bir PCB’nin üst ve alt yüzeyleri sırasıyla ‘ Bileşen Yüzeyi‘ ve ‘Lehim Yüzeyi‘ olarak anılır.
Eğer bir bileşenin, üretim sonrası PCB’den ayrılabilir olması gerekiyorsa, karta bir soket yardımıyla monte edilir. Soket karta lehimlenir ama bileşen sokete lehim kullanılmadan takılıp çıkartılabilir. Aşağıda resmini gördüğünüz ZIF Soket (Zero Insertion Force – Sıfır Takma Gücü), bileşenin (burada bir işlemci) kolayca takılıp çıkarılabilmesini sağlıyor. Soketin yanındaki kol, bileşeni takıldıktan sonra sabitlemek için kullanılır.
ZIF Soketi.
Bir PCB’yi diğer bir PCB’ye bağlamak için genelde bir kenar konektörü kullanılır.Kenar konektörü, PCB’nin bir kenarı boyunca yerleştirilmiş küçük bakır konektörleri ihtiva eder. Bu bakır parçaları PCB’nin üzerindeki İletken Deseninin bir uzantısıdır. Bir PCB’nin üzerindeki kenar konektörü diğer PCB zerinde eşleşen bir konektöre (genelde slot veya yuva olarak anılır) takılır. Bir PC’de, grafik kartları, ses kartları ve benzer diğer ürünler anakarta kenar konektörler yardımıyla takılır.
Kenar konektörü.
AGP yuvası
PCB’ye yeşil ya da kahverengi rengini veren lehim maskesidir. Bu maske, ince bakır yolları koruyan ve lehimin bileşenlerin bağlantı noktaları dışındaki bir yere temas etmesini önleyen, yalıtkan ve koruyucu bir katmandır. Bu renkli maskenin üzerine Serigrafi baskı yapılır. Bu, montajı yapılacak farklı bileşenlerin yerlerini belirten yazı ve sembollerin PCB’ye basılmasıdır. Lejand olarak da anılabilir.
Beyaz serigrafili yeşil PCB
Serigrafisiz kahverengi kart
PCB Çeşitleri
Tek Taraflı Kartlar
Daha önce bahsettiğimiz gibi en basit kartlarda, bileşenler kartın bir yüzeyine, İletken deseni ise karşıt yüzeye yerleştirilir. Sadece bir iletken deseni olduğu için, bu tip PCB’ler Tek Taraflı olarak adlandırılır. Bu tip kartlar, bakır yollar açarak iletken desenini oluşturma konusunda çok katı sınırlara sahiptir (sadece bir yüzey kulanıldığı için hiçbir tel kesişemez ve birbirlerinin etrafından yönlendirilmeleri gerekir). Bunlar sadece çok ilkel devrelerde kullanılır.
Tek taraflı PCB, üstten görünüm.
Tek taraflı PCB, attan görünüm.
Çift Taraflı Kartlar
Bu tip kartlar, her iki tarafında da bir iletken desenine sahiptir. İki iletken desenine sahip olmak, ikisinin arasında özel bir tür elektrik bağlantısı gerektirir. Bu tip elektriksel köprüler ‘via‘ olarak adlandırılır. ‘Via’, basitçe tanımlamak gerekirse, PCB üzerindeki, metalle doldurulmuş (veya kaplanmış) ve her iki taraftaki iletken desenine da temas eden bir deliktir. İletken desenine tahsis edilen alan tek taraflı kartlara nazaran iki kat büyük olduğundan ve tel baskılar birbirlerini keserek yol alabildiklerinden (farklı yüzeylere yönlendirerek), çift taraflı PCB’ler, tek taraflı PCB’lere göre karmaşık devreler için çok daha uygundur.
Çift taraflı PCB, üstten görünüm.
Çift taraflı PCB, alttan görünüm.