2013/07/01

Sata Raid Nedir? Açıklama ve Anlatım

Raid0 : Disklere veriyi aynı anda yazar yani verinin bir kısmını 1. diske bir kısmını 2. kısma yazar ve aynı şekilde okur. Bunun için büyük bir perfomans artışı görülür.
Raid1 : verinin önemli olduğu serverlar için kullanılır. Veriyi aynı anda iki diske birden yazar, yani yedekler.
Raid 0+1: Sanırım bunun için en az 4 disk gerekli, çok emin değilim. 1+1 ve 1+1 şeklinde diskleri tek disk olarak görür ve tüm disklere aynı anda veriyi yazar ve yedekler. Yani verinin bir kısmını 1. diske bir kısmını 2. diske bunların yedeğini de aynı şekilde 3. ve 4. diske alır.
Raid yapmanın temel mantığı 2 diski tek disk gibi çalıştırıp güvenliğini yada hızını arttırmaktır.

Raid yapacağınız diskler farklı ise hızı düşük olanı esas alır. Bunun için aynı marka diskleri kullanmak daha mantıklıdır. Seagate barracuda sata disklerde Ncq olduğu için bunları tavsiye ederim. Bu şekilde 2*raid0 15000Rpm SCSI disklerden daha yüksek performans elde ettim.

İyi Güzelde nasıl raid yapıcam?

Raid yapmak için faydalanacağınız nokta anakartınızın kitapçığıdır.
Tabi ilk etapta raidi desteklemesi gerekiyor. Kendi deneyimimden faydalanarak anlatıyım.
İlk etapta anakartınızın cd sinde ki yada disketinizde ki raid sürücülerini bir diskete kopyalayın. Sonra bilgisayarın bios una girerek Raid menüsünden raidi açın ve raid yapacağınız diskleri seçin. Raid boothrom adı altında bir menü olması lazım onu da enable yapın. Ben açılışta f10 a basarak raid menüsüne ulaştım, bu noktada anakart kitapçığınıza iyi bakın. Sonra raid yapacağım diskleri seçerek istediğim raid türünü seçtim. Save leyip çıktım. Sonra işletim sistemi cd sini takıp sistemi kurmaya başladım. fakat xp yada 2003 kuracaksanız F6 ya basıp disketteki raid sürücülerinizi eklemeniz gerekmekte. Bundan sonra gerisi normal devam ediyor.

raid 0+1 için 4 disk gerekli evet. adı üstünde raid 0 ile raid 1 in toplamı.

raid 0 performans artışı için, raid 1 ise güvenlik için idealdir.

bir sistemde bu ikisini birden elde etmek için raid 0 + raid 1 kurmak gerekmektedir.

örneğin, veri güvenliğinden ziyade hızın önemli olduğu şeyleri, mesela işletim sisteminizi ve applicationlarınızı hız artımı sağlanmış olan raid 0'a, datalarınızı ise güvenliği arttırılmış raid 1 ' e koyarsınız.

bir de matrix raid var, o da her ikisinden de biraz (hız ve güvenlik) alarak, 2 hd ile sunmaya çalışıyor, biraz karışık bir sistem.

raid sistemlerin daha farklı özellikte olanları da var, ihtiyaca binaen. örneğin raid 5'te 5 tane aynı cins/model harddisk vardır, bunlardan 4'ü sizin disk sisteminiz olur, 1i ise her zaman yedektir. bu 4 diskten birinde bir problem çıktığı zaman raid otomatik olarak 5. diski onun yerine alır, problemli olanı yedeğe çıkarır ve tamire çalışır.


Not: Bu Yazı alıntıdır...

Konu Buradan Alınmıştır : http://www.warezturkey.net/ipuclari/5982-sata-raid-nedir-aciklama-ve-anlatim.html#ixzz2XnSP7g97
Rar Şifresi :http://www.warezturkey.net/sss-duyurular/6067-sitemizdeki-dosyalarin-ortak-sifresi-nedir.html 

Açılmayan PC'nizi onarın!


Açılmayan PC'nizi onarın!
PC'nizin düğmesine bastınız ancak tık yok. Panik yapmayın, sadece makalemizdeki ipuçlarını izleyin!

1 Açılmayan PC'nizin sorununu keşfedin!

Açılmayan PC'nizi onarın!Bilgisayarınızın güç düğmesine bastınız, ancak açılmıyor. Böyle bir PC ile karşılaştığınız zaman ilk yapmanız gereken şey sakin olmak. PC'ler bir çok bileşenden meydana gelen modüler bir yapıya sahip olduğundan, sorunun bunlardan birinde olması muhtemeldir. Bu parçayı bulup onarmak veya değiştirmek PC'nizi hayata geri döndürecektir, ancak tüm mesele bu parçanın hangisi olduğunu bulmaktan geçiyor.

Soruna sistematik olarak yaklaşmanızı öneriyoruz: Gözlemleyerek başlayın ve bileşenleri eleyerek devam edin. Merak etmeyin, bir PC'yi onarmak için mühendis olmanıza gerek yok. Yapacaklarınız, muhtemelen beklediğinizden çok daha kolay olacak.

Makalemizde ciddi donanım sorunlarının üstesinden nasıl gelebileceğinizi sizlere anlatmaya çalışacağız. PC'nizi tekrar çalışır hale getirmek için büyük bir teknik bilgiye ihtiyacınız yok.

2 PC güç sorunları

Açılmayan PC'nizi onarın!PC'nizin açılmamasına neden olan bir çok sorun olabilir. Güç sorunları kulağa en kötüsü gibi gelebilir ancak bu tür sorunları anlamanın yolu kolaydır.

Bilgisayarınızı açtığınızda hiç bir ışık yanmıyor, fanlar dönmüyorsa ve açılış bip sesini duymuyorsanız güç PC'nize ulaşmıyor demektir. Bu yolu izleyin: Klavye, fare ve monitör dışındaki tüm çevre birimleri sökün ve bunların doğru olarak bağlandığından emin olun. Güç kablonuzun düzgün bir şekilde bağlandığından, prizde elektrik olduğundan ve PC'nizin güç anahtarının açık olduğundan emin olun.

Uzatma kablosu kullanıyorsanız, PC'nizi direkt olarak ana prize bağlamayı deneyin.

Evinizin ana sigorta kutusunu kontol edin ve sigortaların çalıştığından emin olun. Bazı PC'ler güç kaynağı ünitesinden önce, güç prizine yakın bir yerde bir sigortaya sahipler. Bunu da kontrol edin. Tüm zayıf noktaları gözden geçirdikten sonra PC'niz hala açılmıyorsa, bir sonraki adıma geçmelisiniz.

3 Güç kaynağı

Açılmayan PC'nizi onarın!


Dahili kablolarda meydana gelen sorunlar, PC'nizin açılmama sorununa sıklıkla yol açabilmektedir. Isının neden olduğu genleşme veya sarsıntılar, bağlantıları birbirinden ayırabilir.

PC'nizin kasasını açın ve güç kablolarının, özellikle de anakarta bağlı olan kabloların sağlam olarak takılı olduğundan emin olun. Kasanızın ön yüzündeki güç düğmesini anakarta bağlayan kabloyu da inceleyin. Bu kablonun hangisi olduğundan emin değilseniz, anakartınızın kılavuzunu gözden geçirin.

Kartlarınızın ve bellek modüllerinizin doğru bir şekilde takıldığından da emin olun. Yerinden oynayan kartlar PC'nizin açılmasına engel olabilir.

Bunun ardından CPU'nuzu koruyan heatsink ve fanı gözden geçirin, doğru bir şekilde hizalandığından emin olun. Heatsink, CPU'nuzun üzerine sıkı bir şekilde oturmuş durumda olmalıdır. Doğru bir şekilde takılmamış heatsink, PC'nizin açılmasını engelleyebilir.

4 Teşhis

Açılmayan PC'nizi onarın!Bu ayarlamalar ve testlerden sonra PC'niz hala açılmıyorsa sıra potansiyel sorunları kontrol etmeye geliyor. Bozuk bir güç kaynağını denetlemenin iki yolu var. Varolan güç kaynağını çıkartıp farklı bir güç kaynağı deneyebilirsiniz. İkinci yol olarak bir güç kaynağı sınama cihazı satın alabilirsiniz.

Güç kaynağını değiştirmenize rağmen PC'niz çalışmadıysa, hala bir güç düğmesi sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda alternatif bir güç kaynağı anahtarı satın almanız gerekebilir.

Yukarıdaki tüm olasılıkları elediyseniz ve PC'niz hala açılmıyorsa anakartınızın veya CPU'nuzun yanmış olması muhtemeldir.

5 Bip sesleri ve yeni donanım

Açılmayan PC'nizi onarın!Bip seslerine dikkat edin

Makineniz açıldığında farklı bir davranış sergilediğini farkedebilisiniz. PC'niz açılabilir, ardından bir bip sesi çıkartıp hiç bir şey yapmaksızın kalabilir.

Anakartınız açıldığında kendini ve bağlı donanımları test eder. Eğer her şey yolundaysa kısa bir bip sesi gönderir ve sabit diskiniz dönmeye başlar, işletim sistemi devreye girer.

Eğer POST adı verilen bu testlerde sorun çıkarsa farklı uzunluklarda bip sesleri duyarsınız.

Yeni donanım

Beklenmedik bir bip sıralaması duyuyorsanız, bunun nedeni bir kaç farklı şey olabilir. PC'nize son zamanlarda yeni bir donanım eklediyseniz, sorunun bu olması muhtemeldir. PC'nizin gücünü kesin ve tüm kabloları ve kartları yeniden takın. Yeni bileşeni PC'nize takarken bağlantılardan biri sökülmüş olabilir.

Bunu denediyseniz, bu kez yeni donanımı sökmeyi deneyin. Bu bileşen vidyo kartı gibi PC'nizin çalışması için gerekli bir donanım ise, önceki çalışan bir donanımla değiştirin. Kasayı kapatın ve PC'yi çalıştırın.

Eğer PC'niz hala çalışmıyorsa, bileşenlerden biri zarar görmüş olabilir. BIOS üreticinizin ismini ve bip seslerinin uzunluklarını bir yere not edin. Örneğin vidyo sisteminde meydana gelen bir sorun Award BIOS'da bir uzun ve iki kısa bip olarak temsil ediliyor.

POST bip kodlarının kapsamlı bir listesini BIOS Central'da bulabilirsiniz.

6 Grafik kartı sorunları

Açılmayan PC'nizi onarın!Vidyo kartlarının bozulması, modern sistemlerde sıklıkla rastlanan bir durum. Vidyo kartınız bozulduğunda tüm sisteminiz ölmüş gibi görünebilir.

Açılıştaki bip seslerini takip etmeniz bir sonuca varmanıza yardımcı olabilir, ancak sorunun vidyo kartınızda olup olmadığını anlamak için başka yollar da var. Bir çok durumda makineniz açılma sürecini tamamlayıp işletim sistemini yükleyecektir. PC'niz sizden bir kullanıcı adı ve parola girmenizi bekliyor olabilir.

Bu durumun üstesinden gelmek ise basit: Başka bir vidyo kartı takın. Bunun son model bir kart olmasına gerek yok, eski PC'nizden söktüğünüz bir vidyo kartını kullanabilirsiniz.

Sürücü sorunları, en sıkıcı bilgisayar sorunları arasında bulunuyor. Eğer doğru adımı doğru zamanda atmazsanız, bu sorunlar tekrar tekrar başınızı ağrıtabilirler. Bir çok sürücü sorununda PC'niz açılacaktır ve POST testini geçecektir. Sorun işletim sisteminiz yüklenmeye başladığında ortaya çıkabilir. İşletim sistemi eğer hiç yüklenmiyorsa, bu bozuk bir boot sektörüne işaret edebilir.

7 Diğer şüphelenmeniz gereken noktalar

Açılmayan PC'nizi onarın!İşletim sisteminiz yüklenmeye başlıyorsa ancak kilitleniyor veya sürekli PC'yi baştan başlatıyorsa bunun nedeni bozuk sürücüler, bozuk DLL'ler, kayıt defteri sorunları veya aygıt çakışması olabilir.

Son zamanlarda yeni bir donanım eklemediyseniz ve tüm dahili kartlarınız ve kablolarınız düzgün bir şekilde takılıysa, yazılımsal bir sorundan şüphe edebilirsiniz. Bu durumda yapacağınız ilk şey, sürücünüzden önemli verileri kurtarmanızdır.

Sabit diskinizde bir sorun varsa ve sorun verilerinizi bozacak kadar büyük boyutlu ise tüm sabit diskiniz hasar görmüş olabilir. Sürücünüzü biçimlendirip Windows'u yeniden yükleseniz bile, küçük bir çizik ileride bir çok soruna yol açabilir.



Konu Buradan Alınmıştır : http://www.warezturkey.net/ipuclari/13421-acilmayan-pcnizi-onarin.html#ixzz2XnN9eRjf
Rar Şifresi :http://www.warezturkey.net/sss-duyurular/6067-sitemizdeki-dosyalarin-ortak-sifresi-nedir.html 

USB belleğinizi hasarlardan koruyun

USB belleğinizdeki verilerinizi koruyun!

USB belleğinizi hasarlardan koruyun!


USB belleğinizde kötü sürprizlerle karşılaşmak istemiyorsanız, bu 5 ipucunu aklınızda bulundurun!

USB bellekler, küçük boyutları ve uygun fiyatlarıyla verilerimizi yanımızda taşımamızda biza inanılmaz bir kolaylık sunuyor. Ancak bu bellekler harici sabit diskler kadar kolay hasar görmese de zaman zaman bozulabilirler. Bu yazımızda USB belleğinizdeki verilerinizi bozulmalara karşı nasıl koruyabileceğinizi basit adımlarla sizlerle paylaşacağız.

1. AutoRun'ı kapatın: Bir Windows özelliği olan Autorun, DVD veya USB bellek gibi bir harici birimi bilgisayarınıza yerleştirdiğinizde programların otomatik olarak çalıştırılmasına izin veriyor. Bu ise zararlı yazılımların USB belleğinize bulaşma riskini artırıyor. Windows 7'de bu özellik kapalı da olsa Windows Vista veya Windows XP kullanıyorsanız bu özellik açık bulunuyor. Ancak bu işletim sistemlerinde KB971029 yamasını yükleyerek aynı korumayı elde etmeniz mümkün.

Virüslere karşı tarayın

USB belleğinizdeki verilerinizi koruyun!


2. Virüslere karşı tarayın: AutoRun kapalı da olsa USB belleğinize virüs bulaşması mümkündür. Anti virüs yazılımınız, çıkartılabilir bellekleri otomatik olarak tarama özelliğine sahipse bu özelliği etkinleştirin. Aksi halde Bilgisayarım'dan USB belleğinizin simgesi üzerine sağ tıklatıp antivirüsünüze ait tarama seçeneğine tıklayarak virüs taramasını elle başlatabilirsiniz.

3. Belgelerinizi direkt olarak sürücüden açmayın: Dosyalarınızı ve işlerinizi direkt olarak USB disk içerisinden yapmak oldukça rahat olabilir. Ancak bu, bazı sorunlara yol açabiliyor. Bunlarndan bir tanesi sıradan bir USB belleğin yaklaşık 10.000 kez yazılıp silinebilmesi ve bunun ardından ömrünü tamamlaması.

Bu nedenle USB belleğinizdeki dosyaları direkt olarak düzenlememenizi, bunun yerine örneğin masaüstüne kopyalamanızı ve işiniz bittiğinde USB belleğinize geri kopyalamanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede dosyanız üzerinde çalışırken bellek üzerinde bir yedek kopyanız da olacaktır.

Bununla beraber herkese açık bir PC'de dosyayı masaüstünde unutmaktansa USB bellek üzerinden çalışmak daha güvenli olabilir.

Donanımı güvenli bir şekilde çıkartın

USB belleğinizdeki verilerinizi koruyun!


4. 'Donanımı güvenli bir şekilde çıkart': USB belleğinizi doğru bir şekilde çıkarmanın yolu, Windows görev çubuğundaki diski çıkart kısayolunu kullanmaktır. Bu komutu kullandığınızda dosyalarınızın kullanımda olduğuyla ilgili bir hata mesajı alıyorsanız, tüm programları kapatıp tekrar deneyin.

5. Genel donanım ipuçları: USB bellekler, sabit diskler gibi hareketli parçalara sahip olmasalar da bir donanım olduğunu unutmamalı ve onu düşürmemeli, sudan, nemden ve aşırı sıcaktan uzak tutmalısınız.

USB belleğiniz ıslanırsa, tamamen kuruyana kadar onu PC'nize bağlamayın. Eğer bu durumdaki bellek çubuğunuzu bilgisayara bağlarsanız, oluşabilecek bir kısa devre sonucunda tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz.

Konu Buradan Alınmıştır : http://www.warezturkey.net/ipuclari/14416-usb-belleginizdeki-verilerinizi-koruyun.html#ixzz2XnMZE5xM
Rar Şifresi :http://www.warezturkey.net/sss-duyurular/6067-sitemizdeki-dosyalarin-ortak-sifresi-nedir.html